11 december, 2020

Går du igång på jobbkickar?

Vår hjärna är evolutionärt uppbyggd för prestation, belöningssystemet drar igång, det är kul och givande. Skapande och prestation tar oss framåt i livet. Jag älskar att vara i mitt drivsystem, när allt bara flyter på snabbt och friktionsfritt. När jag har hög energi, det känns som om man kan klara vad som helst. Det som händer rent fysiologiskt i kroppen är att hjärnan frisätter den viktiga signalsubstansen dopamin, som har stor betydelse både för den fysiska och psykiska hälsan. Dopamin bär det kemiska ansvaret för vårt humör, för att skapa känslor som vällust och motivation.

Den centrala modellen inom Compassion teorin är ”tre-cirkelmodellen”. Den delar upp hjärnan i tre delar eller så kan man säga tre olika motivationssystem – Hotsystemet, Drivsystemet och Trygghetssystemet. Människan kan befinna sig i ett eller flera av dessa system och de är olika stora beroende på situation och triggers. Varje system är kopplat till olika beteenden, tankar, känslor, hormoner osv.

När jag är inne i mitt flow, när jag presterar befinner jag mig i drivsystemetCompassion Leadership program
Jag skulle vilja säga att jag är en person som drivs av prestation till stor del. Innan min utmattning skulle jag nog säga att jag var en klassisk prestationsmänniska. Det som är karaktäristiskt för en sådan människa är att man ständigt är igång. På jobbet arbetade jag snabbt, ofta med flera projekt samtidigt. Jag gjorde projektplaner, arbetade med en presentation, svarade på mail och surfade med jämna mellanrum runt på nätet. Efter jobbet umgicks jag ofta med vänner, tränade eller yogade. När jag var hemma ensam (vilket inte var ofta) planerade jag någon resa, städade, fixade något i hemmet eller kollade jobbmail. Jag kunde få en känsla av rastlöshet om jag inte gjorde något. Jag kunde bli irriterad om människor var långsamma på jobbet eller i trafiken och jag rörde mig ofta snabbt och pratade fort. jag hade ibland svårt att komma ner i varv och det kunde ta lång tid innan jag somnade på kvällen.

Drivsystemet skapades i evolutionen för att vi skulle överleva (hitta partners, hitta mat, röra på oss/bibehålla kroppstemperaturen). När vi uppnådde vårt mål eller löste en svår uppgift belönade hjärnan oss med en dos dopamin – vi får då uppleva stor njutning!

Baksidan är att vi nu lever i ett samhälle som ständigt stimulerar drivsystemet (tekniska utvecklingen, sociala medier, etc, etc…) och därmed dopamin utsöndringen. Vi kan bli beroende av kickar. I bondesamhället t ex kopplade vi av när det blev mörkt och slutade jobba. Det gör vi inte nu.

Drivsystem får oss framåt i livet! Men att stanna för länge i detta system utarmar hjärnan, det hände mig! Det är viktigt att balansera upp och hitta in i trygghetssystemet, aktivera återhämtning. Mina sätt är meditation, naturen, yoga och att bara sitta och titta ut genom köksfönstret. Att “bara vara”, som btw är den nya Holländska hälsotrenden ”Niksen” – The art of doing nothing.

Att förstå och kunna uppmärksamma människans tre olika motivationssystem är en bra metod för att kunna leda sig själv och andra. Jag har skapat en workshop som heter ”Så leder du dig själv och andra bättre – en praktisk workshop för chefer”. Anmäl ditt intresse nu här.

Simma lugnt!

Vi ses,
Johanna