10 december, 2020

Att förstå vår hjärna hjälper att leda oss själva och andra

Vi människor har en fantastisk hjärna som har funktioner som gör att vi kan skapa de mest fantastiska saker; musik, arkitektur, konst, teknik, medicinska underverk, etc. Hjärnan har utvecklats under evolutionen, nyare delar har lagts till de gamla delarna och detta kan skapa problem för oss människor. Ibland synkar inte de gamla delarna helt med de nya delarna av hjärnan.

Den “gamla” hjärnan
Är reflexmässig och reagerar automatiskt. Den ska rädda oss från att bli uppätna av den där björnen eller tigern. De gamla delarna består av primitiva behov som vi delar med andra djurarter, såsom att ta hand om våra barn, leta mat, leta sexuella partners, skapa sociala band, söka trygghet när vi blir rädda och så vidare. Reptilhjärnan är den första strukturen som skapades, den styr reflexmässiga och automatiska responser.

Den “nya” hjärnan
Denna del skiljer oss från djuren, det gör oss till intelligenta varelser som kan skapa samhällen, kultur, vetenskap och teknik. Men denna del gör även att vi oroar oss väldigt mycket. Neocortex & prefrontala cortex är de senaste utvecklade strukturerna i hjärnan. Man pratar om att den nya hjärnan hjälper oss att föreställa oss saker, tänka på framtiden, tänka kring våra tankar och reflektera över saker i det förflutna. Med den nya hjärnan kan vi älta och oroa oss massor med andra ord.

Den gamla och nya delen funkar inte alltid så bra ihop – vi har en lite knepig hjärna
Tänk dig de gamla delarna litet som ett sekelskifteshus. Det börjar blir trångt i huset och ni behöver bygga ut. Du gör en modern tillbyggnad på sekelskifteshuset. Föreställ dig att tillbyggnaden inte riktigt passar ihop med de gamla delarna. Ibland slår du i tårna när du ska gå över tröskeln till den nya delen och utifrån ser man ganska tydligt vilken del som är tillbyggd. De nya delarna hänger inte riktigt ihop med de gamla delarna. Så är det lite med de nya och gamla delarna av hjärnan, de fungerar inte alltid optimalt tillsammans.

Den gamla hjärnan kör ibland över den nya hjärnan…
Om du hör ett högt ljud som t ex ett brandalarm reagerar den gamla hjärnan automatiskt och direkt, den vill sätta dig i säkerhet, den nya hjärnan är långsammare. Så om ett brandalarm sätter igång reagerar du först på ljudet och sen, efter en tid, undrar du vart ljudet kommer ifrån. Den gamla hjärnan gör ibland så att vi agerar utan att tänka först och det är ju bra om vi ska springa från en person som kommer mot oss med kniv, men kanske inte lika bra om det är ett mail från en missnöjd kund.

Vi tjänar på att stanna upp ett tag för att tänka efter – låta vår nya hjärna komma ikapp. Om vi blir medvetna kan vi aktivt välja att inte lyssna på den gamla hjärnan. Detta går att träna upp! Att meditera och att utöva mindfullness är två verktyg.

Att förstå hjärnan är bra om du är vill maximera din och andras potential. Vill du veta mer? Att lära dig mer om hjärnan och hur det påverkar oss människor är en del av mitt Compassion Leadership Program. På min hemsida kan du läsa mer – besök den nu vetja: findtheyards.se 

Kram
Johanna